Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2011 13:44 - Копривщица почете Тодор Каблешков
Автор: anris Категория: Новини   
Прочетен: 1473 Коментари: 0 Гласове:
2



 

l initial; " src="http://www.sobstvenik.com/wp-content/uploads/2011/04/P-175-300x225.jpg" />Концерт, посветен на 160-тата годишнина от рождението на Т. Каблешков, се състоя в салона на читалище „Х. Н. Палавеев-1869” в Копривщица вечерта на историческата дата – 20 – ти април.

Тържественият концерт откриха Пенка Кунчева и Рени Пачева, служители в Дирекция на музеите. Директорът на културната институция Искра Шипева, произнесе слово, в което наблегна на приноса на гр. Копривщица в Априлската епопея, а жертвите, които дава ще „бъдат морален кредит и величав пример в името на Копривщица, нейното бъдеще и бъдещето на България, а примерът на героите от Април ще бъдат пример за родолюбие на днешното поколение”.

Председателят на Постоянната комисия по култура към местния парламент Георги Доросиев поздрави присъстващите. В поздравителния адрес от името на Областната администрация – Софийска област с управител Красимир Живков се казва: „героите дала Копривщица в Априлското въстание са вашето мерило за патриотизъм и саможертва за смелост и българско национално достойнство, защото вашето героично минало е гаранция за бъдещето на Копривщица, един от най-забележителните градове, не само в Софийска област, но и в България и по света”.

Духовият оркестър на местната гимназия с ръководител Добрин Иванов откри концерта с изпълнение на възрожденски марш. Танцов състав „Беловче” – гр. Белово, литературно-музикалната композиция „Топчето пукна” изнесена самодейци от с. Антон, с ръководител Пенка Тодорова, която завладя публиката, мажоретен състав от с. Попинци, община Панагюрище с художествен ръководител Цв. Каменска, Вероника Начева от гр. Златица изпя няколко песни и рецитира свое стихотворение, посветено на Т. Каблешков, спектакъла „В името на свободата”, изнесен от самодейци от Копривщица взеха участие в тържествената вечер.

„Хора като Каблешков са нужни на България. С тях може да започне новото българско възраждане, пред което дори и европейците ще свалят шапки” бяха заключителните думи, дали силен финал на тържествата на 20 април 2011 година, чийто сценарии бе изготвен от Пенка Кунчева.

 

Текст и снимки:

Марияна Панчева
www.sobstvenik.com/




Гласувай:
2


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anris
Категория: Новини
Прочетен: 337590
Постинги: 136
Коментари: 46
Гласове: 182