Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2011 20:38 - „ИЗЛЪГАНИТЕ“ англичани пируват в чужда собственост
Автор: anris Категория: Новини   
Прочетен: 1727 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  imageСлед като средствата за масова информация изписаха стотици статии за „измамените” англичани в Банско, с днешна дата вече е ясно, че ако някой ги е измамил, то измамникът не е този, когото сочеха.

Софийският апелативен съд реши делата в полза на нарочваната като измамник фирма „Зеком” ООД, респ. Роман Романов. Наред с несправедливите обвинения му бяха лепнали и „пагона” на „генерал от ДС”. Вече е ясно, че Романов не е бил нито измамник, нито агент.

Скандалът избухна през миналата година, когато англичани се ожалваха, че Романов не ги пуска да влязат в апартаментите си в комплекс „Клуб сезони” в Банско. Тогава телевизионни екипи от всички медии потеглиха към планинския курорт, за да разпитват защо чужденците не могат да влязат в собствеността си. Вината бе стоварена върху българската фирма „Зеком” ООД, а нейният представител Роман Романов бе обвинен, че възпрепятства достъпа до обекта. С днешна дата това се оказва абсолютна инсинуация. След ходене по мъките новината от тези дни е, че „Зеком” ООД се пребори и с последната институция, от която се очакваше справедливост – Апелативният съд.

Историята е следната: комплексът, превърнал се в ябълка на раздора, се строи от фирмата „Четири сезона РН” ООД, управлявана от Ренета Качъшка, живуща в Англия. Качъшка е собственик и на английската фирма „Рокарч Естейтс”, която пък е брокер на обекта, упълномощен да извършва продажбите. Като посредническа фирма дамата събира от клиенти сумата от 6 млн. паунда, но превежда само част от тях – около 4 млн. паунда, на другата си фирма – „Четири сезона”.

Останалите 2 милиона се „загубват” някъде по пътя

и именно те се оказват препъникамъкът обектът да не бъде завършен в срок. Междувременно Ренета Качъшка сключва договор с консултантската фирма „Зеком” ООД. През 2008 г. нашенката натрупва близо 2 млн. лв. задължения към нея и затова предлага да прехвърли на „Зеком” част от собствеността си. А именно: 28 апартамента, конферентна зала, басейн и СПА-център в комплекса. Целият обект обаче, който съдържа 110 апартамента, заедно с всичко останало, е ипотекиран от Качъшка заради кредит, който тя тегли от гръцката банка „Пиреос България”.

През май 2009 г. английското дружество „Ол сизънс клъб оунърс асосиетс лимитед”, управлявано от англичанина Пол Хасъл, без да има връзка нито с инвестиционния кредит, нито със собствеността,

плаща дълга на Качъшка към банката

Съдът в Разлог неправомерно вписва суброгацията – освобождава от ипотека фирмата на Качъшка, но не и собствеността на „Зеком” ООД в комплекса. Въпреки че през тази година Върховният административен съд наказа дисциплинарно съдията, извършил незаконосъобразното вписване, то на „Зеком” ООД се налага да доказва в съда собствеността си, като оспорва суброгацията и иска отмяна на акта на частичното заличаване на ипотеката. Благоевградският съд се опитва да се отърве от делото, но то е върнато и потвърдено от ВКС. Междувременно фирма „Четири сезона” иска обявяване на нищожност на нотариалните актове, издадени на „Зеком” и твърди, че подписите не са на Качъшка.

Експертизите доказват, че тя лъже,

но въпреки това срещу нея не стартира наказателен процес. След неудобния резултат адвокатите на Качъшка правят опит да убедят съда да отхвърли експертизата като доказателство, но не успяват. Междувременно Пол Хасъл, на базата на инсцениран процес с Качъшка, влиза във владението, вкл. и в собствеността на „Зеком”, и разпродава наред апартаментите в комплекса. Така че в навечерието на „тържественото откриване” на хотелския комплекс в Банско, което бе шумно разтръбено в пресата, в собствеността на „Зеком” вече са настанени англичани. И ако те са „измамени”, то това не е по вина на Роман Романов и „Зеком” ООД. Досега на обществото бе внушавана тази инсинуация, а същинските измамници изглеждаха невинни. На практика банка „Пиреос” никак не е безучастна в тези събития, защото именно тя се възползва от погрешната суброгация и продава „Зеком”, докато Качъшка и Пол Хасъл надхитрят българското правосъдие. Всъщност двамата успяват да се облажат срещу скромните 376 хил. евро – остатъка от дълга на Качъшка към банката, да присвоят една трета от комплекса. Допуснати са и др. нарушения, като напр., че Качъшка закрива „Четири сезона”, лъжетвърдейки, че не дължи данъци на държавата.


Роман Романов от „Зеком”: Ще настаня цигани за съседи на англичаните!


Преди делото в Апелативния съд в британския всекидневник „Дейли мейл” бе публикувана невярна информация, която целеше да продължи да се раздухва легендата, че измамените англичани са били реабилитирани въпреки „лошите” – т.е. нас, коментира Роман Романов. Заведохме дело срещу председателя на ОС Благоевград Катя Бельова, която направи публични правни квалификации срещу фирмата ни, като по този начин фактически предреши изхода на част от висящите съдебни производства.

Що се отнася до Качъшка, то там игрите са достойни за криминален филм. Тя и съпругът й, носещ различна фамилия, разиграха театър с фирмите си. Неговата „Мерония” „фалира” нейната „Четири сезона”, за да могат да осъществят кражбата на двата милиона, които потънаха някъде. Според някои юристи злоупотребата с нас е била предварително планирана. Адвокатите на Качъшка – фамилия Мехлелиеви, вече са собственици в апартаментския комплекс чрез зет им, който има британско гражданство. Ще бъде истински майтап да са се настанили в нашата част. Смятам да настаним в нашата апартаментска част роми или граждани в неравностойно положение, за да бъдат равноправни съседи на „излъганите” англичани. А те, че ще останат излъгани, си е факт, но не от нас. Нека търсят сметка от сънародника си Пол Хасъл и нашенската „англичанка” Ренета Качъшка. На въпроса дали съм генерал от ДС, мога само да отбележа, че през 90-а съм бил на 27. Не е било възможно да достигна такъв висок чин, дори и да съм бил в ДС.

Еми МАРИЯНСКА
www.sobstvenik.com/




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anris
Категория: Новини
Прочетен: 337582
Постинги: 136
Коментари: 46
Гласове: 182