Взимаме три прасенца по около 120 кг. Ако нямате помощници с опит ще се озорите. Та цаните разбирачи и веселбата започва. Назначавате отговорник да носи студената бира само с кимане на глава и запретвате ръкави. Щом докарате прасенцата до половинки с надлежно отделени настрани благинки, започвате обезкостяването. Оставете малко месце по ребрата, за да не скучае скарата и давайте смело. Обескостеното месо се нарязва на удобни за охлаждане парчета и отива на студено.
Отдайте дължимото на скарата, но не прекалявайте че работата е още до никъде.
Ранко на ранина, още по хлад нацепета кубик и нещо букови метровици и ни се обадете къде да дойдем. На подобни покани още не сме отказвали.
Отделете 150 килограма охладено крехко свинско месо и го нарежете на хапки. По най бързия начин го изпратете да поплува в Юнашкия тиган . Щом добие вид и вкус, при който вилицата тръгва сама да си боцка, го заливате се с 10 литра червено вино. Когато виното изври и месото вече е поомекнало и остане само на мазнина да се позачерви, викате баш чорбаджийката да поръси 3-4 момини шепи солчица. Добавяте един голям гювеч нарязани пиперки туршия, 2-3 чувалчета нарязан на филийки лук, 40-50 връзки пресен лук, мъничко чесън, чубрица, черен пипер, червен пипер. Обръщате 5 кофи предварително нарязани на филийки гъби печурки.
Поднася се на трапезата с червено или бяло вино, студена бира и добра компания.
Рецептата е за 1000 порции и е възможно най близка до автентичното приготвяне на Капанския кебап. Най страшното жури ще са точно капанците които са я вкусвали от бабите и майките си. Ако я харесат, значи сме успяли.
Ако не ви се занимава, просто елате на 07. и 08. юли в местност Пчелина, близо до Разград. Целия екип на Юнашкия тиган ще се попече на огъня и на живо за 5 часа ще приготви уникалната вкусотия.
Ангел Ангелов
0885 63 20 35
www.sobstvenik.com/
Копривщица като спомен за саможертва
Юнашкия тиган гостува на фестивал „ ОТ Т...
ЦЪРКВАТА "УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО"...
Сурвакането- едно друго тълкувание