Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2011 11:52 - Траки, възрожденци и студенти в Копривщица
Автор: anris Категория: Туризъм   
Прочетен: 2752 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 08.08.2011 20:12


 

Археологическите разкопки в местността „Смиловене” край Копривщица продължават за поредна година. Интересът към тях нараства. Ръководител на екипа, работещ на разкопките е археолог Даниела Агре.

От 1 август студенти от УНИБИТ /Университет по библиотекознание и информационни технологии/ – София, специалност културно наследство, бяха посрещнати в канцеларията на директора на Дирекция на музеите Искра Шипева Пухова. Студентите получиха рекламни материали от културната институция, връчени им от екскурзоводът Кунка Неделева.

Срещнах се с ръководителя на студентската група Христо Тотонаров- изпълнителен секретар по научната и международната дейност на Университета от няколко месеца. Той с гордост заявява, че учи в един от най-добрите университети в България, класирал се по най-новата рейтингова система за 2011 година който се нарежда на 3-то място в страната и подготвя студенти в малки групи. Това дава възможност за близък контакт между студенти и преподаватели. Христо сподели в началото на краткия ни разговор, че ръководената от него група от 6 студенти участва в интердисциплинарен научен проект и в продължение на една седмица ще пребивава във възрожденския град.

Под ръководството на археолог Даниела Агре студентите участваха в археологическите разкопки, запознаха се с музейните фондове и начина на съхранение на музейните архиви. Заедно със служителите на Дирекция на музеите през почивните дни студентите се включиха в обслужването на посетителите в обектите. Хр. Тотонаров сподели, че заедно с местни деятели възнамеряват да издадат сборник с материали, който да покаже „непознатото културно историческо наследство на Копривщица”. Ръководителят на студентите се надява да го представят на няколко конференции. УНИБИТ в Деня на будителите ежегодно организира такава проява и тази година тя ще бъде посветена на културното наследство на Копривщица.

Следващите научни конференции ще бъдат в самия университет и техни гости ще бъдат Искра Шипева, като партньор по проекта и археолог Даниела Агре, която ще публикува своя статия в сборника, посветен на Тракийския тюрзис край Копривщица.

Интердисциплинарната бакалавърска дисциплина, която се изучава само в този университет, гордо заявява Х. Тотонаров, дава добра подготовка на студентите при изучаване на културно историческото наследство и посещението им в Копривщица е „много добър шанс да видят на едно място много различни неща”. Студентите са запознати в общи линии от находките, намерени при провеждащите се разкопки в местността Смиловене – керамика, върхове на стрели, монети и др. През тези дни при работата си на терен младежите работят по откриване на останки от крепостна стена, а на 5 август бе разкрит още един отводнителен улей в камък, от източната страна на тюрзиса. Участието им в разкриването на цял един пласт от голям квадрант на разкопките е истинско предизвикателство с усещането, че създават история.

Впечатлени са от начина на обработка на научния архив, съхраняването му и поддържането на музейните обекти. С такива впечатления студентите от УНИБИТ ще запомнят пребиваването си във възрожденска Копривщица.

Мариана Панчева

Копривщица
www.sobstvenik.com/
 




Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anris
Категория: Новини
Прочетен: 337625
Постинги: 136
Коментари: 46
Гласове: 182