Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2012 00:30 - Копаят за злато около Стрелча
Автор: anris Категория: История   
Прочетен: 2046 Коментари: 0 Гласове:
2



 

imageНово тракийско златно съкровище ще търсят учените край Стрелча. Осигуряваме средства за най-важния досега старт на археологическото лято в района, обяви кметът на средногорската община Иван Евстатиев.

Целта е дузината древни скални светилища да се обособят в резерват, а археолозите да работят, докато социализираме уникалните пещери, гробници и скални образувания, обясни градоначалникът.

Мегалитните светилища са една дузина, но сред най-важните са стрелчанското кале, Кулата, Качулата, Скумсале и най-вече – Жаба могила. За тях още покойният вече проф. Георги Китов имал сведения, че там иманяри са намерили панагюрското злато. Закопали го в съседната община, за да го скрият. Затова сега стрелчани настояват за национален научен диспут за истината за уникалното съкровище.

Най-вече защото в могилата е открита колесница с впрегнати коне, закрита за посетители гробница, сребърни орнаменти, плочи на входа и сведения за траурно шествие за тракийски цар.
Резерватът ще е уникален не само за една от най-големите ни тракийски гробници, но и заради човешката намеса на древните в скалите, свързана с култа към водата и слънцето, посочи кметът.
Борислав ПЕТРОВ
www.sobstvenik.com/




Гласувай:
2


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anris
Категория: Новини
Прочетен: 337454
Постинги: 136
Коментари: 46
Гласове: 182