Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2012 18:52 - Министър Дянков разгледа съкровището в Синеморец
Автор: anris Категория: История   
Прочетен: 3235 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 29.09.2012 18:53


 

imageФинансовият министър Симеон Дянков бе на неофициално посещение в Синеморец Община Царево, за да разгледа лично тракийското сребърно съкровище, на което се натъкнаха археолози преди два дни. Заедно със кметът на Община Царево инж.Георги Лапчев, те се срещнаха с водещата разкопките проф.Даниела Агре, която ги запозна обстойно със находката и с това от какво голямо значение е.

Съкровището, намерено от екипа на проф. Даниела Агре край Синеморец е било скрито като в трезор между скалите, непосредствено до кулата, пред крепостна стена. Там е бил домът на изключително богатия владетел на Странджа Кортодзунтос.
 

imageТе са в керамичен съд, който е бил запечатан с олово, а върху него е бил поставен съд изработен на ръка, след което заровен между скалите.
Предполага се, че обитателите на дома са ги скрили по време на пожар, в който цялата постройка е изгоряла. Повечето от монетите са на Лизимах. Има и на Антиох, Селевкт и Никатор. Те са приблизително от III век пр. Хр. Монетите са в много добро състояние и с голям номинал. Те са около 200 и тежат 4 килограма. Според археолозите стойността им е изключително висока и значението им за нумизматиката е от огромно значение.

Министър Дянков сподели, че тази година са били отпуснати средства в размер на 3 млн. лева за археологически разкопки, а догодина ще бъдат около 10 млн. Той заяви, че спешно ще се отпуснат пари за продължаването на разкопките в Синеморец, а догодина средствата за Синеморец ще бъдат значително повече. Освен това Симеон Дянков каза, че другата седмица ще обсъдят в Министерски съвет, колко пари ще се отпуснат допълнително за консервирането и реставрирането на сребърните монети. След това съкровището ще бъде експонирано в новооткрития Исторически музей в Царево.

По време на посещението си Министър Дянков изказа задоволство от рехабилитирания път Ахтопол – Синеморец – Резово и че лично ще проследи направата на останалата част Царево – Ахтопол.
След събитието, на неофициална среща, министърът и кмета обсъдиха детайли по следващата археологическа година и важни теми касаещи Община Царево.
www.sobstvenik.com/




Гласувай:
2


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anris
Категория: Новини
Прочетен: 336852
Постинги: 136
Коментари: 46
Гласове: 182