Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2011 17:33 - Селянинът, дяволът и гяволеенето
Автор: anris Категория: Регионални   
Прочетен: 960 Коментари: 0 Гласове:
2



 

Вечерта по залез слънце един селянин връщайки се от полето видял, че в неговата нива върху изоставеното огнище седи едно черно дяволче.

-Хей, дяволе, – рекъл селянинът- знаеш ли, че си седнал върху едно съкровище?

-Разбира се – отговорил дяволът. – Тук отдолу има злато и сребро, само че трябва много дълбоко да копаеш, за да го намериш.

- Ще копая толкова, колкото е необходимо. Ще намеря съкровището и ще го взема, защото тази нива е моя и всичко тук ми принадлежи.

- Съкровището ще бъде твое, само ако в продължение на две години ми даваш половината от това, което расте на твоята земя – спазарил се дяволът.

- Ще ти давам всичко, което се намира върху земята, а аз ще взема онова, което е под нея.

И хитрият селянин посадил в нивата картофи и моркови. По време на прибирането на реколтата дяволът пристигнал, огледал се нервно наоколо, но трябвало да се задоволи с увяхналите листа на насажденията.

- Този път ме надхитри и ми се подигра – промълвил недоволно дяволът – но догодина аз ще взема това, което расте под земята, а ти – онова, което расте върху нея.

- Съгласен съм – рекъл селянинът и посял ечемик.

След жътвата той прибрал зърното и оставил корените и сламата на дявола. Дявол се засрамил, свил си опашката между краката и си тръгнал омърлушен под веселия смях на селянина, който му викал на висока глас:

- Хей, дяволе, ти наистина ли не знаеше, че селяните са по хитри от дяволите?

Да, може и така да е било някога. Но, съвременните дяволити управници надхитриха селяните. Като ликвидираха ТКЗС-тата не им върнаха земята в реални граници, а ги пратиха по баирите и сокаците и после им изкупиха нивиците за жълти стотинки. Тези, които все пак успяха да си задържат земята бяха принудени да похлопат на вратите на арендаторите, които продължават да им  дават по десетина лева на декар.

Така, че на селяните и хитрушата Андрешко не би могъл да им помогне. Душите на бедните селяни вече са плесенясали от лъжи и измами и тази есен ще бъде много интересно как политиците ще ги баламосват по време на голямото пазаруване на избиратели.

Драги селяни, внимавайте! Не се подавайте на дяволските хитрини на властимащите със строителството на автомагистралите, увеличението на вдовишките пенсии и обещанията на новоизлюпените богаташи и парвенюта!

ПЕТЪР МОТКОВ
www.sobstvenik.com/

 




Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anris
Категория: Новини
Прочетен: 336870
Постинги: 136
Коментари: 46
Гласове: 182